Husforsikring og brann: Rekordhøyt antall utrykninger til tørrkok

I første halvår 2016 rykket Oslo brann- og redningsetat ut til rekordhøye 222 tilfeller av tørrkok.

– Om alle hadde vært til stede både fysisk og mentalt når de lager mat, hadde vi unngått de fleste tilfellene av tørrkok, sier Jan-Sverre Hansen, røykdykkerleder ved hovedbrannstasjonen i Oslo til Nemibloggen.

Betegnelsen «tørrkok» innebærer at mat blir stående på kokeplaten eller inni komfyren over tid, slik at det utvikles både røyk og gasser – og etter hvert også flammer.

Den dystre statistikken fra Oslo brann- og redningsetat viser 222 utrykninger til tilfeller av tørrkok i Oslo i første halvår. Sammenlignet med første halvår i 2015 er dette en kraftig økning fra 152 tilfeller. I flere av tilfellene har det vært nære på at liv har gått tapt.

– Selv om helgene er overrepresentert i statistikken, rykker vi nesten daglig ut til tørrkok i Oslo, forteller Jan-Sverre Hansen, røykdykkerleder ved hovedbrannstasjonen i Oslo.

Bare i juni var det 47 utrykninger til tørrkok, og det er det høyeste månedstallet noen gang. Tallene for juli viser 29 utrykninger, mens tallet i august var 36.

Ifølge statistikk fra Norsk brannvernforening er branner som oppstår i forbindelse med bruk av komfyren med god margin den største enkeltstående brannårsak i Norge.

Søndagsmiddag og nattmat

Røykdykkerlederen forteller at det er to klassiske tilfeller av tørrkok.

– Det ene er søndagsmiddagen som skal koke over lang tid, men blir glemt. Det andre er noen som skal steke seg nattmat, for eksempel rundstykker eller pizza, men sovner i mellomtiden, sier Hansen.

Han fortsetter:

– Studentboliger er utsatte steder for tørrkok, og det blir ikke bedre med studenter som er ruset. I tillegg er hospits og andre boliger der rusede personer bor eller oppholder seg veldig utsatt. Høy alder kan også være en risikofaktor, spesielt med de som ikke er like kvikke til fots eller i hodet som de var tidligere. Vi har også noen utfordringer med de som kommer fra en annen kultur og ikke er vant til å benytte moderne elektriske apparater.

Avkortning av erstatning

Skadedirektør Morten Hesselberg-Meyer i Nemi Forsikring forteller at i de tilfellene der man er beruset, sovner fra komfyren og det oppstår tørrkok, er det ikke bare livstruende, men også stor sannsynlighet for at forsikringsselskapet vil foreta avkortning av erstatningen på grunn av grov uaktsomhet.

– Dersom hele huset brenner ned med innbo og alt, kan forsikringstaker bli økonomisk ansvarlig for flere hundre tusen kroner, i verste fall millioner, sier Hesselberg-Meyer til Nemibloggen.

Enorm røykutvikling

Tørrkok produserer en enorm mengde røyk, og kan fylle en leilighet på 60 kvadratmeter på under en halvtime.

– Røyken er lik, og lukter likt, uansett om den kommer fra en kokeplate eller stekeovn. Avhengig av hva røyken kommer av, produseres ulike gasser. Karbondioksid og karbonmonoksid er farlig, fordi det fører til at kroppen ikke kan ta opp oksygen. De siste årene er det blitt stadig vanligere med teflon-stekepanner. De avgir også farlige gasser når de blir overopphetet, forteller røykdykkerlederen.

Om maten blir stående lenge nok å tørrkoke, kan det også ta fyr.

– Tiden er avgjørende for om tørrkokingen utvikler flammer. Fett i en stekepanne kan ta fyr på ti minutter, mens en pizza i ovnen kan bruke 45 minutter, sier Hansen.

Vær til stede

I de 222 brannutrykningene til tørrkok i Oslo i første halvår, var ingen hjemme i 18 prosent av tilfellene. Røykdykkerlederens beste råd for å unngå tørrkok er å være til stede under matlaging – både fysisk og mentalt.

– Ikke ta deg en lur eller gå en tur når stekeovnen eller kokeplaten står på, og følg med på komfyren jevnlig, sier Hansen.

Han fortsetter:

– Folk må også ha montert røykvarsler og gjerne være tilkoblet en brannalarm. Vi anbefaler også alle å montere komfyrvakt, rengjøre kjøkkenventilatoren jevnlig for brannfarlig fett og passe på at brennbare ting ikke ligger for nær kokeplatene.

I 123 av tilfellene i første halvår ble tørrkok oppdaget ved brannalarm, og i 50 tilfeller røykvarsler. I kun tre prosent av tilfellene var det montert komfyrvakt. Tørrkok utløser alltid trippelvarsling, altså at både ambulanse, politi og brannvesen rykker ut.

Kom deg ut!

Om tørrkok skulle oppstå i din bolig, er det viktig å komme seg ut så raskt som mulig.

– Ikke forsøk å ordne opp i situasjonen, men sørg for å få deg selv og eventuelt andre ut. Utviklingen av røyk og giftige gasser er så stor at det kan være livsfarlig. Vi oppfordrer også alle til å melde fra til brannvesenet ved tørrkok, og møt helst brannvesenet utenfor for å forklare hva som er skjedd. Det gjør jobben vår enklere, forteller Jan-Sverre Hansen.

Han forteller at folk reagerer forskjellig når de ankommer åstedet.

– Noen blir flaue, noen blir lei seg, mens andre kan bli sinte eller nekte. Uansett kommer man ikke bort fra at tørrkok er menneskelig svikt, sier Hansen.